Skruva själv – byta broms

Att skruva själv med bilen är något som den motorintresserade brukar tycka är väldigt roligt. Att själv kunna köpa en äldre bil, skruva och renovera och få en bil som rullar många och långa mil, som man vet att man kan fixa själv om något nytt skulle dyka upp. Vi tänkte idag ge lite tips på hur du går tillväga om du vill byta bromsskivor på bilen. En reparation som brukar behövas på de flesta bilar med tiden. En reparation som är relativt enkel att göra själv.

Meka själv

Beställa delar

Det första som måste göras är att införskaffa ett par nya bromsskivor. Lättaste sättet idag, som går enkelt och smidigt är att gå in på Internet och beställa. Du hittar då de delar du behöver, kan söka på den tid som passar dig och får hem grejorna direkt i brevlådan. Ett tips är att handla på sajter där du kan knappa in registreringsnumret på bilen. Du får då exakt rätt del som passar till din bil och behöver inte oroa dig för att få en del som inte passar. Ett tips om du behöver bromsskivor är att beställa från mekonline.se, de har ett bra sortiment till de flesta bilmodeller, smidig betalning och snabba leveranser.

Säkerheten

Det viktigaste när du ska skruva i bilen är att se till att du arbetar säkert. När du ska byta bromsskivor krävs det att du pallar upp bilen så du kommer åt bra under. Det bästa sättet är att använd sig av en maskinhall där du kan gå ner i en grop under bilen. Har du inte det är det viktigt att du lyfter upp bilen med en domkraft och pallar upp med pallbockar för att bilen ska ligga säkert.

Börja skruva

När bilen är upp pallad på ett säkert sätt kan du börja skruva. Det första du gör är att lossa bromsoken genom att skruva loss bultarna runt. Fäll ut bromsoket och låt det inte hänga fritt i bromsslangen, den kan då gå sönder.När oket är loss lossar du bromsskivan från hjulnavet. Skivorna sitter antingen med en skruv eller låsring eller i vissa fall med en centrummutter. Dra sedan isär hjullagret. Om hjullagret är integrerat med bromsskivan måste du flytta över detta till den nya skivan.Tvätta bort fett från bromsskivans friktionsytor. Montera sedan tillbaka bromsoket, om det är ett flytande bromsok måste måste detta centreras över skivan så att det blir ett lika stort utrymme mellan skiva och belägg på båda sidor.När allt är monterat kan du hissa ner bilen igen på backen. Kom ihåg att prova att bromsa ett par gånger för att se att allt fungerar som de ska innan du börjar använda bilen på vägen.Behöver du mer tips på hur du ska göra och om det är något särskilt med just din bilmodell rekommenderar vi att besöka några av de större forumen för bilar så som jagrullar.se eller garaget.org.