När det är dags att besiktiga bilen

De flesta personbilar ska besiktigas en gång varje år. Vilken siffra man har på slutet i sitt registreringsnummer har fram tills nu avgjort under vilken period av året man ska besiktiga bilen, men från och med 2018 kommer systemet se lite annorlunda ut, och det blir istället rörliga perioder. Helt nya bilar behöver inte besiktigas förrän det gått tre år, och den andra besiktningen blir fem år efter inköpet, sen är det varje år som gäller.

Att tänka på innan besiktning

Det är man själv som bokar in en tid för besiktning, och det är dumt att skjuta upp att ringa till sista veckan man har på sig. Vissa ställen har hårt tryck med bokningar och det är inte säkert att man kan få en tid meddetsamma. När den tid man har på sig för att genomföra besiktningen gått ut finns det ytterligare en månads marginal, sen får bilen körförbud om den inte är besiktigad och godkänd. Via Transportstyrelsens hemsida finns kontaktuppgifter till olika ställen som utför besiktning, och detaljerad information om vilka regler som gäller.

Medan besiktningen pågår

De flesta blir nog nervösa av att få bilen besiktigad, även om man försökt undersöka allt kan man ju ha missat något. Medan man är på bilprovningen kan man försöka göra något för att skingra tankarna. Lösa korsord eller sudoku är klassiska tips på saker att göra när man behöver fokusera tankarna på något annat. Eller så kan man passa på att ringa några tråkiga jobbsamtal medan man ändå inte kan slappna av. Ett annat alternativ är att leta upp något casino som finns online, här finns några favoriter. Ett sista tips (och kanske det mest förnuftiga alternativet) är att vara med medan bilen gås igenom, så kan man lära sig vad de tittar efter, vad som är viktigt, och minska oron inför nästa år. Under själva besiktningen kollas bilen utifrån, inuti och underifrån. De går igenom allt som kan vara viktigt för trafiksäkerhet och personlig säkerhet. Det görs också en provkörning, och på bilar tillverkade 2002 eller senare görs en miljökontroll.