Behöver du nya sommardäck?

Vintern börjar lida mot sitt slut och våren är på gång. För bilägare så betyder det att det snart är dags att byta från vinterdäck till sommardäck. Är dina sommardäck fortfarande i tillräckligt bra skick? Om inte, vilka ska du köpa och vad ska du tänka på? Vi tänkte prata om just detta och även dela med oss av några tips.

När ska man byta till sommardäck?

Vi börjar med att reda ut vad lagen säger gällande bildäck. Vinterdäck måste användas från den första december till sista mars. Dock så får du använda vinterdäck från den första oktober fram till den 15 april. Råder vinterväglag för eller efter dessa datum så får du självklart använda vinterdäck ändå. Så sammanfattningsvis, råder inte vinterväglag så ska sommardäcken vara på den 15 april till 1 december.

Vilket skick är dina sommardäck i?

Nyckeln till många saker är att vara förberedd. Se därför till att vara ute i god tid och se över dina befintliga däck och se vilket skick de är i, det finns nämligen regler gällande detta. Dina sommardäck måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm för att du ska få använda dem. Vill man försäkra sig om att de ska prestera bra så bör de dock bytas tidigare än så.

Billiga eller dyra däck?

Det man inte ska glömma när man köper däck är hur otroligt viktig säkerheten är efter vägen. Då blir det snabbt tydligt att det kanske inte är värt risken att köpa de billigaste däcken bara för att spara en slant. Betyder det att man måste köpa de allra dyraste däcken för att de ska vara bra? Inte nödvändigtvis. Du kan exempelvis köpa någon testvinnare från förra året och på så sätt gå ner lite i pris men ändå få kvalitetsdäck.