Följa Formel 1

Det är en självklarhet att den som gillar snabba bilar också gillar Formel 1, som anses vara motorsportens allra ädlaste och mest populära sport. F1 är den högsta tävlingsklassen för ensitsiga bilar och bilarna är optimalt konstruerade för att köra så snabbt som möjligt, men ändå klara av att svänga i kurvorna. Bilarna har en toppfart som går upp till 350km/h och dess lätta vikt och kraftiga motor gör att det inte tar lång tid för den att komma upp i dessa hastigheter.Formel-1

Sporten i sig

Formel 1 räknas onekligen som en av världens allra dyraste sporter. Förutom löner till förare, mekaniker och alla de andra i och runt ett team, tillkommer utvecklings- och materialkostnader, transporter, reparationer och kraschtester för att nämna en del. Organisationen som håller i tävlingarna har dock kontinuerligt vidtagit åtgärder för att sänka kostnaderna för stallen och jämna ut konkurrensen under tävlingarna. En av de nyare ändringar som tillkommit är till exempel det faktum att förare nu måste klara sig med 5 motorer under en säsong. Tidigare kunde en speciell motor användas vid ett kval och sedan en annan under tävling, för att senare skrotas. Årsbudgetarna för stallen rör sig ändå om hiskeliga summor, hundratals miljoner, men som man brukar säga i talesätt – det kostar att ligga på topp. Formel 1 har ursprungligen sina rötter i Europa, men är i nutid en sport som sträcker sig världen över med deltävlingar som korsar kontinenterna.

Hängiven supporter

Om du är en hängiven Formel 1-supporter har du förmodligen också ett eget favoritstall. Numera är det tack och lov inte bara fotbollssupportrar som kan visa upp vilka de stöttar, utan även F1-fans har den möjligheten. Om du klickar dig in på Supporterprylar.se kommer du att hitta mängder med prylar till att supporta ditt favoritstall. Där finns allt från tröjor till muggar med loggor av de största F1-stallen. Kom ihåg att en sann supporter är mer än kläderna de bär!Genom åren har det varit många olika stall som har dominerat sporten, även om det framförallt är stall och bilmärken från Italien och Storbritannien som varit allra mest framgångsrikt och som också haft de bästa förarna. I början var det de italienska Alfa Romeo, Ferrari och Maserati som lyckades bäst, medan brittiska stall tog över mer och mer under 1960-talet, med märken som Lotus, Ford och McLaren.

Dominerat senaste fyra åren

De senaste fyra åren har schweiziska Red Bull-Renault vunnit, med den tyska föraren Sebastian Vettel, medan tyska Mercedes har blivit en uppstickare och är det stall som förväntas vinna årets Grand Prix med sina två eminenta förare Jenson Button och Lewis Hamilton. Mercedes deltog för första gången i Formel 1 år 1954 och dess förare Juan Manuel Fangio vann förartiteln både 1954 och 1955. Sedan tog Mercedes ett uppehåll under mer än 50 år, men har sedan 2010 varit ett av stallen i absoluta toppen och deras bilar ses enligt många som F1’s allra vassaste.